Květena území na severním okraji Brna - Laštůvková, Romana, 1992- (2015)
Bakalářská práce shrnuje dosavadní floristické poznatky ze čtyř čtverců podrobného mapování květeny na severním okraji města Brna a v přilehlé části okresu Brno-venkov (čtverce 6765-A-B-d, 6765-A-D-b, 6765-B-A-c, 6765-B-C-a). Území se nachází na rozhraní mezofytika a termofytika a v práci jsou definovány jeho základní přírodopisné a sociální charakteristiky (klima, geologie, geomorfologie, pedologie, hydrologie, potenciální vegetace, osídlení a využívání krajiny). Na základě dostupných zdrojů (především databanka AOPK ČR) byl vytvořen soupis druhů cévnatých rostlin zjištěných v území. Celkem bylo zaznamenáno 398 druhů, za nejvýznamnější lze považovat výskyt prstnatce bezového (Dactylorhiza sambucina), plaménku přímého (Clematis recta) nebo lilie zlatohlávek (Lilium martagon). Současně bylo provedeno orientační hodnocení přírodních poměrů území. Jeho nejcennějšími částmi jsou východní výběžky Přírodního parku Baba, lesní komplex kopce Strážná a údolí říčky Ponávky.