Studijní materiály pro badatelsky orientované vyučování vybraných témat z botaniky na středních školách - Veselá, Anna, 1993-; Rotreklová, Olga, 1964-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá badatelsky orientovanou výukou botaniky na střední škole. Teoretická část práce se věnuje základní charakteristice badatelského vyučování a jeho principů. Část praktická obsahuje vypracované studijní materiály pro badatelský způsob vyučování pěti botanických témat: invazní rostliny, mechorosty, rostlinné orgány, vodní režim rostlin a vyšší rostliny. Každé téma zahrnuje výukové materiály pro studenty a metodické pokyny pro učitele. K výuce invazních rostlin je vytvořen atlas nebezpečných invazních rostlin a pracovní list s mapami výskytu invazních druhů. Pro výuku mechorostů je vypracován atlas nejběžnějších mechorostů, pracovní listy k laboratorním pracím, návod k založení „mechária“ a návrhy na využití „mechária“. Téma rostlinné orgány obsahuje pracovní listy a badatelské úlohy k orgánům kořen, stonek, list a květ. Studijní materiály pro výuku vodního režimu rostlin jsou ve formě pracovních listů a návrhů na krátkodobé i dlouhodobé pokusy, a demonstraci
This bachelor thesis deals with inquiry-based learning in the secondary school botany. Theoretical part is focused on basic characteristics of inquiry teaching and its principles. The practical part includes educational materials for inquiry way of teaching for five botanical topic: invasive plants, bryophytes, plant organs, plant water regime and higher plants. Each topic includes educational materials for students and guidelines for teachers. For teaching invasive plants is created encyclopaedia of dangerous invasive plants and worksheet with maps of occurrence invasive species. For teaching bryophytes is prepared encyclopaedia of the most common bryophytes, worksheets for laboratory work, instructions for setting up a moss terrarium and proposals for use moss terrarium. The theme plant organs contains worksheets and inquiry tasks to the organs root, stem, leaf and flower. Study materials for teaching water regime of plants are in the form of worksheets and suggestions on short-term
Vedoucí práce: Olga Rotreklová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: badatelsky orientovaná výuka; botanika; botanics; enquiry-based instruction; bakalářské práce; bachelor's theses