Studijní materiály pro badatelsky orientované vyučování vybraných témat z botaniky na středních školách - Veselá, Anna, 1993- (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá badatelsky orientovanou výukou botaniky na střední škole. Teoretická část práce se věnuje základní charakteristice badatelského vyučování a jeho principů. Část praktická obsahuje vypracované studijní materiály pro badatelský způsob vyučování pěti botanických témat: invazní rostliny, mechorosty, rostlinné orgány, vodní režim rostlin a vyšší rostliny. Každé téma zahrnuje výukové materiály pro studenty a metodické pokyny pro učitele. K výuce invazních rostlin je vytvořen atlas nebezpečných invazních rostlin a pracovní list s mapami výskytu invazních druhů. Pro výuku mechorostů je vypracován atlas nejběžnějších mechorostů, pracovní listy k laboratorním pracím, návod k založení „mechária“ a návrhy na využití „mechária“. Téma rostlinné orgány obsahuje pracovní listy a badatelské úlohy k orgánům kořen, stonek, list a květ. Studijní materiály pro výuku vodního režimu rostlin jsou ve formě pracovních listů a návrhů na krátkodobé i dlouhodobé pokusy, a demonstraci