Využití GIS nástrojů při modelování rozšíření vybraných druhů suchozemských plžů v CHKO Bílé Karpaty - Špániková, Šárka (2015)
V této bakalářské práci se věnuji využití GIS nástrojů při modelování rozšíření vybraných druhů suchozemských plžů v CHKO Bílé Karpaty. Cílem této práce je popsat základní modelovací metody pro predikci rozšíření druhů včetně programů, který je schopen s těmito metodami pracovat. Dále se věnuji biologickým datům, jejich zdrojům, možnostem vzorkování a využití již existujících dat. Opomenuty nejsou ani různé typy environmentálních dat, taktéž jejich zdroje a důležitost při modelování rozšíření suchozemských plžů. Vlastní práce spočívá ve zpracování dostupných dat o rozšíření vybraných druhů plžů z Bílých Karpat a jejich porovnání s vybranými faktory prostředí. Pro práci s těmito daty využívám zejména programu ArcGIS a STATISTICA. Dle krabicových grafů a map byly vybrány nejvýznamnější environmentální proměnné, které by bylo možné použít pro budoucí modelování.