NMR study of plant histidine kinases - Hrebík, Dominik (2015)
V tejto diplomovej práci bola študovaná signálna dráha známa ako viacstupnňvá fosforylácia v rastline Arabidopsis thaliana. Tento signálny systém slúži ako mechanizmus ktorý dovoľuje organizmom zachytiť a odpovedať na zmeny vonkajšieho prostredia. Tento signálny systém je založený na prenose fosfátu kaskádou proteínov lokalizovaných v membráne, cytozole a jadre. V rastline Arabidopsis thaliana po prijatí signálu sa fosforyluje histidínová kináza a nesie fosfátovú skupinu cez histidín fosfotransférové proteíny do regulacného proteínu lokalizovaného v jadre, ktorý vykoná odozvu. Kyselina asparágová 1050 prítomná v aktívnom centre senzorovej histidínovej kinázy CKI1RD hrá dôležitú rolu v tejto signálnej dráhe. Toto residuum naväzuje fosfát a prenáša ho na Arabidopsis hitidínové fosfotransférové proteíny (AHPs). Wild-type proteín CKI1RD a dva CKI1RD proteíny s mutáciami v ich aktívnych centrách CKI1RD - D127A a CKI1RD - D127E boli exprimované v E.coli, znacené stabilným izotopom...