Strigolaktony - Píza, Jiří (2015)
V této rešeršní bakalářské práci se zabývám strigolaktony (SLs), již desetiletí známou skupinou látek ovlivňujících klíčení parazitických rostlin, u nichž byly v posledním desetiletí nově objeveny dvě nové fyziologické funkce, a to stimulace větvení arbuskulárních mykorhizních hub a inhibice větvení prýtu rostlin. V práci uvádím kromě jejich struktury a biosyntézy i všechny tři tyto biologické efekty SLs. V části věnované efektu stimulace klíčení parazitických rostlin mimo jiné zmiňuji v současnosti studované možnosti potlačení tohoto negativního efektu SLs. V části věnované stimulaci arbuskulární mykorhize zdůvodňuji, proč byla dříve předpokládaná nezbytná přítomnost SLs v rozvoji tohoto typu symbiózy vyvrácena. V části věnované roli SLs jakožto fytohormonu, který v kooperaci s auxiny a cytokininy ovlivňuje větvení prýtu, jsou vysvětleny oba základní modely jejich účinku, tedy model sekundárního messengeru a kanalizační model.