Nové karbocyklické C-nukleosidové analogy - Poljak, Michal; Paruch, Kamil, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2015)
Synteticky připravené nukleosidové analogy tvoří širokou skupinu sloučenin, z nichž některé vykazují zajímavou biologickou aktivitu. Výrazný vliv na chemické a biologické vlastnosti nukleosidových analogů mají modifikace v jejich struktuře. Táto práce se zaměřuje na syntézu karbocyklických C-nukleosidových analogů, tj. analogů s cyklopentanovým skletem namísto cukerné složky a se spojením cukerné a bazické složky prostřednictvím vazby C-C. Konkrétněji, cílem práce je vypracování syntetické metodiky na modifikaci C5’-pozice na cyklopentanovém skeletu za účelem přípravy série potenciálně biologicky aktivních sloučenin.
Synthetically obtained nucleoside analogues present a broad family of compounds some of which possess interesting biological activity. Alterations in the structure of nucleoside analogues have a significant impact on their chemical and biological properties. This thesis focuses on the synthesis of carbocyclic C-nucleoside analogues, i.e. analogues with the cyclopentane core in place of the saccharide moiety and with the saccharide and the base moieties linked by the C-C bond. More specifically, this thesis aims to provide for a synthetic methodology for the C5’-position modification on the cyclopentane ring which would enable preparation of a series of potentially biologically active compounds.
Vedoucí práce: Kamil Paruch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: cyklopentany; chemické syntézy; karbocyklické nukleosidy; nukleosidové analogy; nukleosidy; carbocyclic nucleosides; nucleoside analogs; nucleosides; synthesis; Cyclopentanes; bakalářské práce; bachelor's theses