Nové karbocyklické C-nukleosidové analogy - Poljak, Michal (2015)
Synteticky připravené nukleosidové analogy tvoří širokou skupinu sloučenin, z nichž některé vykazují zajímavou biologickou aktivitu. Výrazný vliv na chemické a biologické vlastnosti nukleosidových analogů mají modifikace v jejich struktuře. Táto práce se zaměřuje na syntézu karbocyklických C-nukleosidových analogů, tj. analogů s cyklopentanovým skletem namísto cukerné složky a se spojením cukerné a bazické složky prostřednictvím vazby C-C. Konkrétněji, cílem práce je vypracování syntetické metodiky na modifikaci C5’-pozice na cyklopentanovém skeletu za účelem přípravy série potenciálně biologicky aktivních sloučenin.