Syntéza a fotochemické vlastnosti derivátů propiolové kyseliny - Vohradská, Nikoleta (2015)
Cílem této práce byla syntéza a studium fotochemických vlastností chráněné kyseliny fenylpropiolové. V průběhu této práce byly navrhnuty reakční podmínky pro zavedení fotoodstupitelné chránicí skupiny, její následné odchránění, dekarboxylaci a click reakci s organickým azidem. Jednotlivé reakční kroky byly zkoumány nejprve samostatně a následně byly provedeny tzv. one-pot metodou, která spojuje všechny reakční kroky v jeden vedoucí k výslednému disubstituovanému triazolu.