Parametry větrů horkých hmotných hvězd z ultrafialové spektrokopie - Glišić, Vlasta (2015)
Horké hmotné hvězdy a jejich větry hrají klíčovou roli v chemické evoluci a dynamice evoluce galaxií a mají silný vliv na mezihvězdné prostředí. Přesná stanovení základních parametrů těchto hvězd jsou relevantní pro pochopení jejich vývoje a vývoje jejich hostitelských galaxií. V této práci jsme odvodili hvězdné parametry a parametry větru dvou galaktickych hvězd typu O: HD 34656 a HD 188001. Bylo analyzováno daleké ultrafialové a blízké ultrafialové spektrum pořízené družicemi FUSE a IUE a optické spektrum získané z dalekohledu Perek v Ondřejově. Spektra byla modelována Potsdam Wolf-Rayet (PoWR) kódem modelu atmosféry a v souladu s nimi byly stanoveny hvězdné a větrné parametry. Poté byly, pomocí 3D Monte Carlo kódu přenosu záření pro nehomogenní vítr, určeny parametry shlukování.