Studium katodoluminiscence cerem aktivovaných scintilátorů se strukturou granátu - Lalinský, Ondřej (2015)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem kodopování Ce, Gd a Ga epitaxních vrstev lutetito-hlinitého granátu (LuAG) na jejich katodoluminiscenční (CL) vlastnosti. Vrstvy s optimálním zastoupením Ce, Gd a Ga v mnohém svými CL vlastnostmi převyšují cerem aktivovaný LuAG, standardně používaný jako scintilátor v detektorech elektronů. Mezi nejpodstatnější zlepšení těchto CL vlastností patří výrazné potlačení vlivu mělkých pastí na CL doznívání nebo zvýšení CL účinnosti až o 60 %. Další náplní této práce bylo zjištění jisté korekční funkce, kvůli které jsou všechny měřené křivky doznívání CL zkresleny. Tato korekční funkce byla vypočtena a vliv této funkce na křivky doznívání CL byl odstraněn s využitím vytvořeného programu. S touto pomocí mohla být v doznívání detekována rychlá složka s dobou doznívání 11 ns, jejíž původ se odhaduje na vnitřní pnutí ve vrstvě.