Měření parametrů koplanárního bariérového výboje - Kelar, Jakub (2015)
Difúzní koplanární povrchový barrierový vyboj (DCSBD) je speciálním typem dielektrického barrierového výboje, který byl vyvinut výzkumnou skupinou prof. Černáka. DCSBD výboj pracuje za atmosferického tlaku ve vzduchu i v různých pracovních plynech, dokonce ve vysoce elektronegativních plynech jako jsou O₂, H₂O, H₂ apod. Plasmová úprava pomocí DCSBD technologie mění vlastnosti různých materiálů; tento výboj lze použít na opracování netkaných textilií, dřeva, křemíkových waferů, folií, organických i anorganických vláken, nanovláken, některých teplocitlivých materiálu a podobně. DCSBD zařízení je ve velké míře používáno v průmyslu.