Astrofyzika čelních rázových vln - Prišegen, Michal (2015)
V této diplomové práci se věnujeme studiu čelních rázových vln v okolí hvězd raných spektrálních typů. O čelných rázových vlnách se zatím ví velmi málo, jelikož byly detekované teprve před pár lety a zahrnují exotickou fyziku v exotických podmínkách. Tato práce se zabývá několika zatím nevyřešenými problémy z oblasti astrofyziky čelních rázových vln, zejména z oblasti jejich morfologie a vyzařování v rentgenové a daleké infračervené oblasti. Zabýváme se odchylkami pozorovaných tvarů čelných rázových vln od jejich teoretických tvarů, potenciálním využití detektoru PACS pro studium těchto objektů a nacházíme kandidáta pro čelnou rázovou vlnu okolo hvězdy 2MASS J17222408-3708484. Zabýváme se též nepřítomností rentgenové emise z čelných rázových vln okolo hvězd v našem vzorku a navrhujeme jednoduchou metodu, jak určit prostorovou pekuliární rychlost hvězdy, která formuje čelní rázovou vlnu a Strömgrenovu sféru.