Kinetika homologní rekombinace v meióze - Gerguri, Tereza (2015)
Homologní rekombinace hraje důležitou roli nejen při zachování integrity genomu, ale také během meiózy, kde zprostředkovává správnou segregaci chromozomů v průběhu meiotického dělení, a tím umožňuje vytváření genetické diverzity. Klíčovou roli v tomto procesu mají rekombinační proteiny RAD51 a DMC1 (specifický pouze pro meiózu), které katalyzují tzv. strand-exchange reakci, při níž dochází k výměně úseků mezi homologními řetězci DNA. Nedávné studie ukazují, že vápenaté ionty výrazně ovlivňují formování helikálních vláken kvasinkového Dmc1 s jednovláknovou DNA, nicméně příčina odlišných rolí DMC1 a RAD51 zůstává zatím neobjasněná. V této práci jsme se zaměřili na podrobnou biochemickou analýzu vlivu vápenatých iontů na aktivitu lidských proteinů DMC1 a RAD51 při homologní rekombinaci. Dále jsme také analyzovali vliv vápenatých iontů na kinetiku formování DMC1 nukleoproteinových vláken. Získaná data pomohou výrazně objasnit povahu rozdílných rolí DMC1 a RAD51 v meiotické rekombinaci, kte