Studium interakcí peptidů s organickými molekulami metodami molekulového modelování - Machová, Daniela (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium konformačního chování amyloidu β, který je tvořen v průběhu Alzheimerovy choroby. V první teoretické části této práce je souhrn dostupných znalostí o amyloidu β a cholinergními systému. K symptomatické léčbě Alzheimerovy choroby se využívá takrin a 7-methoxytakrin působící terapeuticky tím, že inhibují cholinesterasy a zvyšují tak hladinu acetylcholin. Choliesterasa má také podíl na agregaci amyloidu β a vzniku amyloidních plaků, jejichž neutrotoxicita hraje klíčovou roli v patogenezi Alzheimerovy choroby. Terapeutický efekt takrinu a 7-methoxytakrin by nemusel být zaměřen na pouhou inhibici cholinestaras, proto v druhé praktické části této práce studujeme konformační chování amyloidu β s takrinem nebo 7-methoxytakrin a pomocí molekulově dynamických simulací zkoumáme konformační změny vyvolané touto interakcí.