Structural study of RPRD2 CTD-interacting domain - Macošek, Jakub (2015)
RNA polymeráza II (RNAPII) je nejen enzym přepisující kódující geny a geny pro některá mála nekodující RNA, ale také pojí transkripci se zpracováním RNA a RNA degradací, a to prostřednictvím Carboxy-terminální domény (CTD) své největší podjednotky. CTD se skládá z mnoha tandemových repetic konsenzní sekvence Y1-S2-P3-T4-S5-P6-S7 a během transkripce podléhá mnoha různým posttranslačním modifikacím, které vytváří charakteristické vzorce CTD modifikací. Tyto vzorce jsou pak prostřednictvím CTD vazebných domén rozpoznávány transkripčními a procesními faktory. Jedny z nejlépe charakterizovaných CTD vazebných domén patří do rodiny CTD-interakčních domén (CID) a lze je nalézt v mnoha eukaryotických transkripčních faktorech a jejich interakce s CTD je nutná pro správnou tvorbu RNA. Nedávno byly identifikovány tři homologní lidské proteiny obsahující CID: RPRD1A, RPRD1B a RPRD2. Tyto proteiny regulují proliferaci a to bylo navrženo, že se děje pomocí regulace transkripce.