Úloha auxinu a cytokininu v organogenezi Arabidopsis thaliana - Vedrová, Pavla (2015)
Rostliny na rozdíl od živočichů mají schopnost regenerace. Stonkový apikální meristém obsahuje malou populaci kmenových buněk, které se neustále obnovují a zároveň poskytují prekurzory buněk pro stavbu dalších tkání a orgánů. Tato bakalářská práce je zaměřena na popis transkripčních faktorů a mezibuněčných signálů, které koordinují obnovu, růst a diferenciaci buněk ve stonkovém apikálním meristému. Fytohormony, auxin a cytokinin, mají nepostradatelnou úlohuRostliny na rozdíl od živočichů mají schopnost regenerace.Stonkový apikální meristém obsahuje malou populaci kmenových buněk, které se neustále obnovují a zároveň poskytují prekurzory buněk pro stavbu dalších tkání a orgánů. Tato bakalářská práce je zaměřena na popis transkripčních faktorů a mezibuněčných signálů, které koordinují obnovu, růst a diferenciaci buněk ve stonkovém apikálním meristému. Fytohormony, auxin a cytokinin, mají nepostradatelnou úlohu při regulaci klíčových genů stonkového apikálního meristému.