Vztah proteinové homeostáze a aktivace transkripčních faktorů HSF - Šimončík, Oliver (2015)
Udržování proteinové homeostáze je nezbytnou podmínkou pro průběh klíčových buněčných procesů. Stav buněčného proteomu je reflektován stupněm aktivity transkripčních faktorů z rodiny HSF (heat shock factors). Tyto proteiny se podílejí na regulaci transkripce řady genů, z nichž k nejdůležitějším patří proteiny tepelného šoku (HSP70, HSP40, HSP90 nebo HSP27 a krystaliny). Úlohou těchto proteinů je napomáhat skládaní nascentních proteinů, udržovat aktivní stav existujících proteinů a zabraňovat jejich agregaci. V současnosti je dále zkoumána signalizační kaskáda propojující kontrolu kvality a kvantity ribozomálních produktů a aktivaci proteinů HSF. Tyto skutečnosti činí z rodiny transkripčních faktorů HSF významnou skupinu proteinů podílejících se na ústředních procesech odehrávajících se v živé buňce a to jak za fyziologických, tak patologických podmínek. Bakalářská práce obsahuje vystihující literární rešerši zabývající se současnými znalostmi o mechanismech aktivujících proteiny HSF př