Změny telomerázové aktivity v průběhu buněčného cyklu u Desmodesmus quadricauda - Smržová, Barbora (2015)
V této bakalářské práci se věnuji změnám telomerázové aktivity v průběhu buněčného cyklu. Telomeráza je enzym, který prodlužuje telomery, konce lineárních chromozomů. Telomerázová aktivita byla měřena metodou Q-TRAP u synchronizované řasové kultury Desmodesmus quadricauda. Desmodesmus podléhá mnohonásobnému dělení, má přirozeně oddělené jaderné dělení od buněčného. U D. quadricauda byla detekována telomerázová aktivita v průběhu celého buněčného cyklu, nejvyšší telomerázová aktivita je v průběhu buněčného dělení. Zvýšení aktivity není ovlivněno délkou temnostní fáze ale délkou světelné fáze. Příliš krátká světelná fáze znamená nedostatek energie na buněčné dělení, telomerázová aktivita se nemění. Zvýšení telomerázové aktivity je spojené s buněčným dělením.