Kapsid-vazebné inhibitory proti včelím virům z rodin Dicistroviridae a Iflaviridae - Rousová, Dorota (2015)
Dicistroviry a iflaviry jsou malé ikosaedrální viry, které snižují produktivitu i životaschopnost včelstev. V současné době není k dispozici žádné léčivo proti těmto virům. Pomocí sekvenční a strukturní analýzy (za využití modelu sestaveného dle sekvence) s podobnými picornaviry je možné odhadnout účinek picornavirových inhibitorů proti dicistrovirům a iflavirům. Tato práce popisuje včelí dicistroviry a iflaviry, jejich strukturu, životní cyklus, šíření virové infekce a možnosti léčby pomocí kapsid-vazebných inhibitorů. Sekvenční a strukturní analýza ukázala, že u vybraných včelích virů se pravděpodobně nenachází vazebné místo pro kapsid-vazebné inhibitory. Pro potvrzení této teorie je ale nutné znát přesnou strukturu ne pouze modelovou, která byla použita v této práci. Experimentální část se zabývá klonováním a purifikací proteasy včelího viru, což umožní vývoj inhibitorů proteasy.