Produkce a charakterizace lektinů z Photorhabdus spp. - Pokorný, Daniel (2015)
Lektiny jsou proteiny se schopností reverzibilně a s různou specifitou vázat sacharidy. Hrají důležitou roli v imunitě, rozpoznávání buněk, buněčné komunikaci a v neposlední řadě také při adhezi patogenu na cílovou buňku. Právě tento aspekt je klíčový při vzniku některých onemocnění. Lektiny patogenních organismů tedy mohou být zajímavým terapeutickým cílem. Tato práce je zaměřena na 2 proteiny z hmyzího a lidského patogenu Photorhabdus asymbiotica - PHL2 a PHL3 vybrané na základě homologie s lektinem PLU2 z Photorhabdus luminescens. Cílem teoretické části práce je provést literární rešerši zaměřenou na lektiny a charakteristiku rodu Photorhabdus. Experimentální část je zaměřena na získání proteinů PHL2 a PHL3 v rekombinantní formě a jejich následnou strukturně-funkční charakterizaci.