Proteolytické štěpení v proteomice - Mecerodová, Markéta (2015)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na hodnocení optimalizace enzymatického štěpení na proteinovém vzorku s následnou LC-MS/MS analýzou. Enzymatické štěpení je důležitým krokem přípravy proteinového vzorku, jehož provedení ovlivňuje úspěšnost výsledku proteomické analýzy. V rámci práce byla ověřována metoda FASP, která využívá „cut-off“ filtrů k separaci peptidů od vysokomolekulárních látek, a testovanými enzymy byly kombinace enzymů trypsin a Lys-C. Jako zdroj proteinů byl využit modelový organismus rostlina Arabidopsis thaliana. Po vyhodnocování počtu identifikovaných proteinů a peptidů se ukázalo, že nejvhodnějšími variantami pro enzymatické štěpení je trypsin (18 hod) nebo kombinace Lys-C (4 hod) + Trypsin (14 hod).