Epigenetické modifikace telomerového chromatinu rostlin - Lyčka, Martin (2015)
Cílem této bakalářské práce bylo přispět k objasnění struktury chromatinu telomer v kalusech, semenáčcích a listech rostlin Nicotiana tabacum a Arabidopsis thaliana. Teoretická část práce shrnuje nejnovější poznatky o epigenetických modifikacích a telomerách, včetně intersticiálních telomerových sekvencích, které komplikují analýzu pravých telomer. Většina praktické části je zaměřena na optimalizaci imunoprecipitace chromatinu a metod využitých pro stanovení podílu telomerové DNA v imunoprecipitovaných frakcích chromatinu výše zmíněných rostlin. Těmito metodami jsou hybridizace s radioaktivně značenou telomerovou sondou a kvantitativní PCR. Práce obsahuje první naměřené údaje z analýzy struktury telomerového chromatinu v pletivech tabáku a kalusech Arabidopsis thaliana a jsou prezentovány možnosti další optimalizace kvantifikace podílu telomerové DNA v imunoprecipitovaných frakcích.