Úloha proteinu p53/47 při stresu endoplazmatického retikula - Kopková, Alena (2015)
Protein p53/47, označován též jako ΔNp53, Δ40p53 nebo p47, je jednou z nejvíce studovaných izoforem nádorového supresoru p53. Této izoformě chybí první transkripčně aktivační doména a vzniká především alternativní iniciací translace z druhého startovacího kodónu mRNA kódující p53. V poslední době je tomuto proteinu připisována významná úloha v regulaci buněčné odpovědi na stres endoplazmatického retikula. Bylo pozorováno, že stres endoplazmatického retikula vyvolává zvýšenou expresi p53/47 prostřednictvím PERK kinázy s následnou zástavou buněčného cyklu v G2-fázi. Což se liší od proteinu p53, který způsobuje zástavu buněčného cyklu v G1-fázi. To poukazuje na jedinečné vlastnosti proteinu p53/47 při tomto typu stresu. Ve své práci jsem analyzovala hladinu exprese proteinu p53 a p53/47 v nádorových i nenádorových buněčných liniích za různých podmínek, včetně těch navozujících stres endoplazmatického retikula. Exprese zkrácené izoformy p53 byla detekována pouze za podmínek vyvolávajících