Osud telomer a telomerázy v hybridních rostlinných genomech - Kolářová, Karolína (2015)
Hybridizace mezi různými druhy či odrůdami má často zásadní význam v evoluci organizmů. Avšak častým problémem hybridních genomů je jejich genomová nestabilita, která zahrnuje rozsáhlé delece, chromosomové přestavby, ztráty chromosomů či změny v metylačním obrazu. Z pohledu stability genomu hrají telomery zcela klíčovou roli. Analýza telomer by mohla v budoucnu sloužit například jako marker pro vyhodnocení vhodnosti šlechtěného hybrida pro další aplikace. Udržování stabilní délky telomer u většiny eukaryot zajišťuje enzym telomeráza. V této bakalářské práci se věnuji analýze délky telomer u somatických hybridů rajče x brambor a jejich rodičů pomocí metody TRF. Bylo zjištěno, že zmínění somatičtí hybridi mají průměrnou délku telomer asi 30 kb. Stejná délka byla naměřena i u bramboru, rajče má délku telomer skoro dvakrát větší. Dále byla provedena analýza hybridního karyotypu pomocí GISH, kdy bylo podle očekávání zjištěno, že somatičtí hybridi jsou nestabilní a byl zaznamenán úbytek chr