Terapie neuroblastomu pomocí MIBG a možnosti zvýšení její účinnosti - Moráňová, Ludmila (2015)
Neuroblastom je maligní neuroendokrinní nádor. Jedná se o nejčastější extrakraniální nádor dětského věku. Metajodobenzylguanidin (MIBG) byl syntetizován jako analog noradrenalinu. Jedná se o slabě cytotoxickou látku, běžně užívanou v klinické praxi se specifickou kumulací v neuroblastomu. Radioaktivně značené formy MIBG se využívají pro radioterapii a zobrazování neuroblastomu. V této bakalářské práci se věnujeme zvýšení cytotoxicity MIBG, inhibitoru mitochondriální respirace, pomocí inhibitoru Akt kinázy. V 97-98 % všech neuroblastomů je kináza Akt konstitutivně aktivovaná. Kromě efektivity použití těchto dvou chemoterapeutik společně se snažíme objasnit i mechanismus jejich samostatného i společného působení ve specifickém nádorovém mikroprostředí s důrazem na hypoxii.