Vyhledávání a izolace lektinů ze žampionu - Horáčková, Aneta (2015)
Lektiny tvoří velmi rozsáhlou skupinu proteinů, které hrají důležitou roli při rozpoznávání v mnoha fyziologických i patologických procesech. Díky jejich schopnosti rozpoznat i malé rozdíly v sacharidových strukturách mají potenciál v biomedicínském a biotechnologickém výzkumu. V poslední době se dostaly do popředí zájmu lektiny z vyšších hub. Byly objeveny lektiny s unikátní strukturou a antiproliferačními a imunomodulačními vlastnostmi. Oproti živočišným a rostlinným lektinům se o lektinech z hub ví jen velmi málo informací. V této bakalářské práci se věnuji vyhledávání nových hypotetických lektinů z Agaricus bisporus. Zatím je znám pouze jeden lektin z plodnice houby A. bisporus - ABL, který má schopnost bez cytotoxické aktivity inhibovat proliferaci různých typů buněk. Nedávno byl pomocí vsádkové metody nalezen protein AB2L, zatím se ale neprokázalo, zda se jedná o lektin. Práce je zaměřena na detekci a izolaci lektinů pomocí afinitní chromatografie po zpracování většího množství h