Aplikace nábojových deskriptorů v chemoinformatice - Hejret, Václav (2015)
Parciální atomové náboje jsou reálná čísla popisující rozložení elektronů v rámci molekuly a mají široké uplatnění v různých oblastech teoretické a výpočetní chemie. V chemoinformatice se využívají například při popisu interakce ligandu a receptoru nebo při predikci fyzikálně-chemických vlastností. Zde se tyto náboje používají ve formě nábojových deskriptorů. Přestože existuje několik kvantově mechanických i empirických metodik pro výpočet nábojů, většina současných softwarových nástrojů pro výpočet deskriptorů využívá pouze jednoduché Gasteiger-Marsili náboje. Navíc uvedené softwarové nástroje nabízí pouze zlomek z dostupných nábojových deskriptorů. Z tohoto důvodu je bakalářská práce zaměřena na vývoj nástroje pro výpočet nábojových deskriptorů, založených na libovolných atomových nábojích. Tento nástroj umožňuje výpočet 68 různých nábojových deskriptorů, jejichž definice byly převzaty především z literatury. Software je napsán v jazyce Python a umožňuje zpracovat tisíce běžných orga