Analýza ovlivnění hladiny exprese genů v transgenní linii Arabidopsis thaliana po začlenění T-DNA inzerce do genomu - Gomelská, Sabina (2015)
Široce využívanou a efektivní metodou pro charakterizaci funkce cílového genu v genomu se již před několika lety stala inzerce T-DNA. Řada účinných metod zajišťuje právě přenos cizorodých genů do rostlinných buněk. Jednou z nich je transformace pomocí Agrobacterium tumefaciens. Touto metodou byla včleněna T-DNA do genomu modelového organismu Arabidopsis thaliana, která ovlivila hladinu transkripce proteinové podjednotky telomerázy TERT (telomerázová reverzní transkriptáza). Sledován byl účinek T-DNA inzerce na transkripci AtTERT genu a posléze na telomerázovou aktivitu. Efekt této mutageneze může být různý v závislosti na pozici inzerce, její velikosti a dalších faktorech a výsledkem může být jak například úplná ztráta funkce genu, snížení aktivity tak její až několikanásobné zvýšení.