Testování účinnosti restrikčních endonukleas - Bartalová, Miroslava (2015)
Restrikčné endonukleázy sú bakteriálne enzýmy špecificky štiepiace dvojzávitnicu DNA. Je známych niekoľko rôznych druhov. Táto bakalárska práca sa zaoberá testovaním účinnosti restrikčných endonukleáz, ktoré pochádzajú z restrikčno - modifikačného systému typu II. Ide o komplex podjednotiek, ktoré sú zodpovedné za metyltransferázovú a endonukleázovú aktivitu. Restrikčné endonukleázy typu II štiepia prevažne palindromatické sekvencie DNA. Bakalárska práca obsahuje vypracovanú literárnu rešerš, kde sa členia a opisujú jednotlivé restrikčno - modifikačné systémy. Následne je bližšie charakterizovaný proces klonovania vrátane jednotlivých krokov a ako posledná téma je uvedená génová terapia. Cieľom experimentálnej časti práce bolo testovanie účinnosti restrikčných endonukleáz resp. testovanie účinnosti štiepenia 1 U restrikčných endonukleáz na 1 µg DNA v čase a následné hľadanie optimálnych podmienok na kompletné rozštiepenie 1 µg DNA. V prvej časti experimentálnej práce sa testovala účinn