Příprava a charakterizace glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenasy - Borotová, Petra (2015)
Glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenasa je klasický enzym glykolýzy, který napomáhá metabolizmu glukosy. Jeho hlavní úlohou je přeměnit glyceraldehyd-3-fosfát na 1,3-bisfosfoglycerát. Tento proces probíhá v cytoplazmě. Výzkumy však dokázaly, že tento enzym se nachází v jádře i v buněčné stěně. GAPDH na povrchu buněčné stěny je schopný adheze. Dokáže adherovat na proteiny extracelulárního matrixu, hlavně na fibronektin a laminin. Taktéž je schopný interagovat s plasminogenem v extracelulárním matrixu a degradovat ho. Právě tato adhezivní schopnost GAPDH na povrchu baktérií nebo hub je významným faktorem virulence. Tato práce je zaměřená právě na shrnutí patogenních vlastností některých baktérií a hub, především na vlastnosti a adhezivní schopnost GAPDH z Candida albicans. Praktická část navazuje na předchozí práci, kde byl připravený konstrukt obsahující gen gapdh z Candida albicans, který byl vpravený do organizmu Escherichia coli. Cílem týto bakalářské práce je testovat a optimalizovat po