Studium imunointerakcí pomocí AFM - Gereg, Patrik (2015)
Úspech atómovej silovej mikroskopie zaručuje okrem schopnosti pozorovania objektov v nanometrovej mierke aj možnosť kvantitatívne určiť silové interakcie medzi biomolekulami. Práve tieto dva prístupy sa využili pre vyhodnotenie vzniku imunokomplexu medzi ľudským sérovým albumínom a protilátkou AL 01. Skenovaním povrchu sa zobrazili najskôr samotné makromolekuly imunoreaktantov, t. j. HSA a AL-01, a potom vytvorený imunokomplex. Silová spektroskopia poskytla informácie o sile imunointerakcií, a to medzi HSA a dvomi typmi protilátok: špecifickou a nešpecifickou. Technické riešenie meraní bolo zabezpečené systémom AFM - Dimension FastScan BIO - firmy Bruker. Na snímke so zmesou HSA + AL-01 sa okrem zhlukov nachádzali dvojice viazaných biomolekúl, ktoré sa označili za vzniknutý imunokomplex. Analýza vybraných síl takisto potvrdila silnejšiu interakciu medzi HSA a AL-01 ako medzi HSA a čistou sľudou alebo nešpecifickou protilátkou. Identifikácia jednotlivých makromolekúl pri skenovaní na vz