Stanovení metabolické aktivity CYP1A2 pomocí kofeinu v moči a slinách - Brejcha, Stanislav (2015)
V klinické praxi často dochází k nežádoucím účinkům léčiv v důsledku jejich špatného dávkování. Těmto nežádoucím účinkům se dá předejít odhalením rychlosti jejich metabolismu biotransformačními enzymy. Mezi tyto enzymy patří cytochrom P450. Diplomová práce se zabývá biotransformační aktivitou formy CYP1A2 cytochromu P540. V rámci práce byla vypracována rychlá a dostatečně citlivá metoda RP-HPLC s DAD detekcí ke stanovení kofeinu (marker CYP1A2) a jeho 6 metabolitů. Tato metoda zahrnuje jednoduchou extrakci směsí chloroform:isopropanol v poměru 85:15 (v/v). Dále byly spočítány 3 metabolické poměry kofeinu a jeho metabolitů a prověřeny mezi nimi korelace. Metoda byla validována a testována na 16 subjektech a byla tak ověřena její použitelnost v klinické praxi a farmakologickém výzkumu.