Identifikace a funkční analýza prognostických mikroRNA u pacientů s karcinomem pankreatu - Adamcová, Soňa (2015)
Východisko: Nádory slinivky břišní jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí na onkologická onemocnění. Důvodem je dlouhá asymptomatická fáze a velmi agresivní průběh. Proto je většina pacientů diagnostikována v metastatickém stádiu a incidence tohoto onemocnění je téměř shodná s mortalitou. Chronická pankreatitida je další závažné onemocnění slinivky břišní způsobené přítomností zánětlivých elementů, které zapříčiňují destrukci vnější části žlázy. Mezi klíčové regulátory v buňce patří mikroRNA, které regulují genovou expresi na post-transkripční úrovni. Tyto krátké nekódující RNA můžou plnit funkci jak onkogenu, tak nádorového supresoru a jejich deregulace může přispívat ke vzniku závažných onemocnění. Cíl práce: Cílem této diplomové práce bylo identifikovat mikroRNA s prognostickým potenciálem, které hrají důležitou roli v patogenezi nádorů slinivky břišní, a následně tyto mikroRNA funkčně charakterizovat pomocí in vitro analýz. Dílčím cílem práce bylo analyzovat schopnost jednotlivýc