Homologní modelování a virtuální screening potenciálních inhibitorů intelektinu - Horská, Veronika (2015)
Tato diplomová práce se věnuje homolognímu modelování, in silico testování a návrhu inhibitorů lidského intelektinu-1, jež hraje významnou roli v akutním astmatu Th2 typu. Intelektin-1 se dle nedávných studií jeví jako velice slibný terapeutický cíl, jelikož se s velkou pravděpodobností podílí na expresi cytokinů MCP-1 a MCP-3, které vedou k astmatickému záchvatu. Zároveň má schopnost zesíťování mucinů v plicích pacienta a tak zhoršovat průchodnost vzduchu v dýchacích cestách. Práce obsahuje popis struktur navržených homologním modelováním, jakož i jejich otestování pomocí metod molekulové dynamiky; analýzy nadokovaných substrátů, ověření jejich stability ve vazebném místě a výsledky virtuálního screeningu potenciálních inhibitorů.