Prevence hypoglykémií řízeným podáním glukosy v pevné lékové formě - Minaříková, Iveta (2015)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a reprodukovatelností výroby lékové formy k prevenci hypoglykémie, která vzniká jako nežádoucí efekt při terapii antidiabetiky, zejména inzulínem. Lékovou formu tvoří pelety s obsahem glukosy obalené nerozpustnou membránou, které uvolňují glukosu s časovou prodlevou. Pelety obsahují osmoticky aktivní látku, která způsobí rupturu obalové vrstvy, čímž dojde k řízenému uvolnění glukosy z pelet. Teoretická část práce se zabývá diabetem 1. i 2. typu, a také metabolismu glukosy v těle. V další část je věnována komplikaci vzniklé při konvenční léčbě insulinem- hypoglykémii. Následně je řešena otázka, proč jsou pelety nadějnou lékovou formou pro prevenci hypoglykémie a v závěru teoretické části práce se uvádí specifikace surovin a soupis použitých metod. Praktická část diplomové práce je věnována výrobě dvou složení pelet o třech šaržích. Tyto pelety obsahují vysoké procento glukosy jako účinnou látku a jsou potaženy speciální semipermeabilní membránou za