Studium strukturních změn proteinů metodou H/D exchange spojené s hmotnostní spektrometrií a limitovanou proteolýzou - Lučanová, Světlana (2015)
Proteiny jsou nepostradatelnou součástí všech živých organismů, v nichž zastupují různorodé, životně důležité funkce. Změny ve struktuře proteinů po interakci s ligandem hrají velmi důležitou roli ve funkci samotného proteinu, vliv mají také na chování celé buňky v procesu nádorové přeměny. Tato diplomová práce se zabývá analýzou změn ve struktuře proteinu ubikvitin konjugačního enzymu E2 D1 (UB2D1_HUMAN, P51668), k nimž dochází po jeho interakci s ligandem, peptidem P8. Analýza byla provedena pomocí metody vodík/deuteriové výměny ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Uvedená technika je vhodná pro studium strukturních a konformačních změn proteinových komplexů a umožňuje sledovat jejich dynamiku v závislosti na zvolených experimentálních podmínkách.