Příprava a charakterizace biokonjugátů nanočástic - Poláchová, Veronika (2015)
Katalytické nanočástice představují nový způsob značení biomolekul pro imunochemické detekční metody, který v budoucnu může nahradit nákladné, méně katalyticky aktivní a méně stabilní enzymy. Teoretická část této diplomové práce se zabývá využitím katalytických nanočástic v bioanalytických metodách. Experimentální část je zaměřena na přípravu nanočástic pruské modři, které v přítomnosti H2O2 katalyzují oxidaci 3,3',5,5'-tetramethylbenzidinu za vzniku snadno detekovatelných barvených produktů. Bylo zjištěno, že reakční kinetiku katalyzované reakce lze popsat pomocí modelu Michaelis-Mentenové. Číslo přeměny (~104 s-1) pro tuto reakci bylo řádově vyšší než číslo přeměny dříve popsaných nanočástic z materiálu Fe3O4 nebo Co3O4. Nanočástice pruské modři byly biotinylovány a použity pro imunochemickou detekci lidského sérového albuminu s limitem detekce 0,26 µg.ml-1 a rozsahem měření od 0,34 do 1,29 µg.ml-1. Připravené nanomateriály byly charakterizovány pomocí gelové elektroforézy, mikroskop