Identifikace a funkční analýza prediktivních mikroRNA u pacientů s karcinomem jícnu - Kovaříková, Alena (2015)
Karcinom jícnu je v současné době 7. nejběžnějším nádorovým onemocněním na světě, ale zároveň šestou nejčastější příčinou úmrtí. Charakterizuje ho vysoká mortalita a špatná prognóza. Z histologického hlediska rozlišujeme dva základní typy, adenokarcinom (EAC) a spinocelulární karcinom (ESCC). V posledních letech incidence obou typů v populaci výrazně narůstá a současně se zvyšuje úsilí identifikovat nové spolehlivé biomarkery, které by umožnily včasnou diagnostiku, zpřesnili prognózu onemocnění, predikci léčebné odpovědi a nebo umožnily cílenou léčbu. Vhodnými kandidátními molekulami se jeví mikroRNA, jelikož jak se v poslední době ukazuje, jsou tyto krátké nekódující RNA zapojené do mnohých buněčných procesů včetně karcinogeneze. Diplomová práce se zaměřuje na působení mikroRNA (miRNA) v molekulárních drahách vedoucích ke vzniku EAC a ESCC a na jejich regulační potenciál. Cílem této práce je na základě klinických a funkčních testů identifikovat miRNA, které by měly potencionální progn