Studium funkce C-terminální domény Nab3 proteinu v kvasinkách - Twarógová, Michaela (2015)
Nab3 protein je RNA-vázající protein, který je důležitou součástí terminace transkripce u nekódujících RNA. V modelovém organismu Saccharomyces cerevisiae je tento proces regulován Nrd1-Nab3-Sen1 proteinovým komplexem a je úzce spojen s následným procesováním a degradací nekódujících RNA jaderným exosomem a Trf4-Air2-Mtr4 polyadenylačním komplexem. Tato diplomová práce je zaměřena na funkční studii C-terminální domény u Nab3 proteinu. Speciální pozornost je zde věnována sledování exprese nekódujících RNA. Výsledky této práce ukazují, že C-term doména není stěžejní pro terminaci a procesování studovaných malých jadérkových RNA, ale v případě její inaktivace dochází k akumulaci jinak nestabilních a rychle degradujících RNA transkriptů. To naznačuje, že C-term doména zásadně neovlivňuje procesy regulující terminaci a následné procesování studovaných malých jadérkových RNA, ale naopak může být zapojena do regulačních mechanismů jiných, tzv. kryptických nestabilních RNA, které v organismu