Specifické interakce uhlikových nanomateriálů s DNA - Krafčík, Daniel (2015)
Tato práce se zabývá studiem interakcí mezi vybraným uhlíkovým nanomateriálem a DNA sekvencemi, u kterých byl prokázán jejich vztah k biologické funkci. Vybrané DNA sekvence zároveň reprezentují nejvýznamnější strukturní motivy nacházející se v genomové DNA. Nanomateriálem je buď uhlíková kvantová tečka se záporně nabitou karboxylovou skupinou, anebo s kladně nabitou amoniovou skupinou. Jedním z hlavních cílů této práce bylo vytvořit knihovnu DNA motivů a demonstrovat její použití pro vyhledání možných interakčních partnerů. Pro studium interakcí bylo testováno použití nativní polyakrylamidové gelové elektroforézy, CD spektroskopie, UV absorpční spektroskopie a NMR spektroskopie.