Rychlé zobrazovací techniky MRI a jejich využití pro fMRI studie - Bachratá, Beáta (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme sledovaní vlivu rychlých zobrazovacích technik MRI na pozorovaný BOLD fMRI signál. V teoretické části jsme uvedli základní principy zobrazovaní pomocí magnetické rezonance, vysvětlili jsme vznik BOLD signálu a uvedli specifika fMRI zobrazovaní. Dále jsme se zaměřili na možnosti urychlení akvizice a popsali a porovnali jsme známé přístupy. V experimentální části jsme sledovali vliv paralelního zobrazovaní na fMRI data. Naměřili jsme data od 32 zdravých dobrovolníků za použití sekvencí s rozdílnými nastaveními akceleračního faktoru a rozlišení. Následně jsme provedli analýzu dat a porovnali jsme vliv nastavení sekvencí na kvalitu dat. Na základe toho jsme zhodnotili vhodnost použití rychlých akvizičních metod pro realizaci fMRI studií.