Plazmonové rezonanční vlastnosti kovových nanočástic v koloidních roztocích pro SERS aminokyselin - Přichystal, David (2015)
Cílem této bakalářské práce je vylepšení Ramanova spektrometru o možnost využít kontinuálně laditelný laserový zdroj a aplikovat ho pro měření povrchem zesíleného rezonančního Ramanova rozptylu (SERRS) rhodaminu 6G v koloidních roztocích s různou morfologií nanočástic. Velikost a tvar nanočástic jsou hlavními faktory ovlivňujícími jejich plazmonové rezonanční vlastnosti, které jsou majoritní příčinou zesílení Ramanova rozptylu. Plazmonová rezonance silně závisí na vlnové délce záření, tudíž je užitečné využít laditelný laser pro lepší chápání SERS efektu a získání největších možných zesílení sledováním korelace mezi absorpčními spektry a SERS zesílením. Dále se práce také věnuje měření SERS spekter nízkých koncentrací některých aminokyselin.