Funkcionalizace uhlíkových nanotrubek kyslíkovými skupinami pro detekci amoniaku - Adamus, Petr (2015)
V této práci se věnujeme měření odezvy plynových senzorů na bázi uhlíkových nanotrubek na amoniak. Senzory jsou funkcionalizovány kyslíkovými skupinami pomocí kapacitně vázaného výboje za nízkého tlaku a dielektrického bariérového výboje za atmosférického tlaku za účelem zvýšení odezvy. Na senzorech byla měřena změna elektrického odporu v závislosti na koncentraci amoniaku. Použity byly koncentrace amoniaku 100, 250 a 500 ppm. Struktura a chemické složení byly zkoumány pomocí rentgenovské fotoelektronové spektroskopie a rastrovacího elektronového mikroskopu. Při funcionalizaci pomocí kapacitně vázaného výboje byl pozorován značný úbytek množství nanotrubek, což vedlo ke snížení odezvy. Použití výboje s dielektrickou bariérou vedlo ke zvýšení odezvy. Byla sledována změna odezvy v závislosti na délce depozice. Pomocí dielektrického bariérového výboje bylo dosáhnuto odezvy až 30,9 %.