Spektrální a elektrochemická charakterizace miRNA - Večeřová, Aneta; Trnková, Libuše, 1947-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2015)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje popisu spektrálního a elektrochemického chování miR-34a, což je krátký nukleotidový řetězec, jehož aberantní produkce se vyskytuje v metabolismu velkého množství nádorových tkání. Elektrochemické vlastnosti miR-34a se zkoumaly na rtuťové elektrodě v závislosti na pH v rozsahu 3-8 aXporovnávaly se s elektrochemickými vlastnostmi sekvenčních analogů s deoxyribonukleotidovou páteří, které obsahovaly buď thymin, nebo uracil. MiR-34a byla zároveň studována i spektroskopicky na základě absorpčních UV spekter a spekter cirkulárního dichroismu. Práce je zakončena pokusem o sestrojení jednoduchého biosenzoru pro detekci miRNA.
The thesis is devoted to the description of spectral and electrochemical behavior of miR-34a which is a short nucleotide chain whose aberrant production occurs in the metabolism of a large number of tumor tissues. Electrochemical properties of miR-34a were investigated on mercury electrode, depending on pH in the range 3-8 and compared with electrochemical properties of sequence analogs with deoxyribonucleic backbone containing either thymine or uracil. MiR-34a was also studied spectroscopically on the basis of UV absorption and circular dichroism. Thesis concludes with an attempt to construct a simple biosensor for detection of miRNA.
Vedoucí práce: Libuše Trnková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: biosenzory; cirkulární dichroismus; elektrody; voltametrie; biosensors; electrodes; voltammetry; Circular Dichroism; bakalářské práce; bachelor's theses