Spektrální a elektrochemická charakterizace miRNA - Večeřová, Aneta (2015)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje popisu spektrálního a elektrochemického chování miR-34a, což je krátký nukleotidový řetězec, jehož aberantní produkce se vyskytuje v metabolismu velkého množství nádorových tkání. Elektrochemické vlastnosti miR-34a se zkoumaly na rtuťové elektrodě v závislosti na pH v rozsahu 3-8 aXporovnávaly se s elektrochemickými vlastnostmi sekvenčních analogů s deoxyribonukleotidovou páteří, které obsahovaly buď thymin, nebo uracil. MiR-34a byla zároveň studována i spektroskopicky na základě absorpčních UV spekter a spekter cirkulárního dichroismu. Práce je zakončena pokusem o sestrojení jednoduchého biosenzoru pro detekci miRNA.