Účinek biosurfaktantů na tvorbu biofilmu u klinicky významných mikrobů - Pokorná, Alexandra (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá probiotickým rodem Lactobacillus, biosurfaktanty, které produkuje a jejich účinkem na tvorbu biofilmu klinicky významných bakterií. Laktobacily patří mezi bakterie mléčného kvašení a vyskytují se přirozeně v tělní mikroflóře, kde produkcí biosurfaktantů přispívají k obraně proti infekcím. Biosurfaktanty jsou povrchově aktivní látky různého chemického složení, které svým působením biofilm inhibují nebo snižují rychlost jeho růstu. Práce poskytuje přehled o způsobu izolace biosurfaktantů, o možných mechanizmech působení na biofilm a v závěru jsou uvedeny tři popsané mechanizmy účinku působení biosurfaktantů rodu Lactobacillus na tvorbu biofilmu patogenních bakterií.