Smíšené biofilmové infekce Staphylococcus spp. a Candida spp. - Svobodová, Tereza (2015)
Většina infekcí spojených s lékařskými pomůckami je způsobena stafylokoky, především Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. Kvasinkové infekce nejsou tak časté jako bakteriální, bývají však velmi závažné. Za většinu těchto infekcí jsou odpovědné druhy rodu Candida, zvláště Candida albicans. Nezřídka jsou tyto infekce polymikrobiální, což vede ke zhoršení průběhu nemoci a komplikaci léčby. Tato bakalářská práce se věnuje smíšenému biofilmu Staphylococcus spp. a Candida spp. Stručně charakterizuje rod Staphylococcus i rod Candida. Následně se zaměřuje na biofilm, na jeho vznik, strukturu, vlastnosti a úlohu v medicíně. V poslední kapitole jsou poté shrnuty dosud známé poznatky o polymikrobiálním biofilmu stafylokoků a kandid.