Nová generace sekvenování - její principy a využití v mikrobiologii - Skrypnykova, Ievgeniia; Dolejská, Monika, 1982-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2015)
V současné době sekvenování DNA patří mezi standardní molekulárně-biologické metody používané v laboratorní praxi. Znalost sekvence DNA se uplatňuje jak v základním, tak i v aplikovaném výzkumu. Tato bakalářská práce je zaměřena na popis jednotlivých metod nové generace sekvenování (NGS) a třetí generace sekvenování (TGS) a jejich srovnání s klasickými metodami (Maxam-Gilbertova a Sangerova metody). Tato práce rovněž obsahuje stručný přehled o bioinformatickém zpracování dat získaných pomocí sekvenačních metod a o možnostech praktického využití sekvenování DNA s důrazem na oblast mikrobiologie.
Nowadays DNA sequencing belongs to standart molecular biology methods used in laboratories. Knowledge of DNA sequence finds its use in both general and applied science. This bachelor’s thesis is focused on describing principles of individual new generation sequencing (NGS) and third generation sequencing (TGS) methods and comparing them to classical sequencing methods (Maxam-Gilbert and Sanger methods). This thesis also includes brief overview of sequencing data analysis using bioinformatics tools and possibilities of practical application of DNA sequencing with emphasis on the field of microbiology.
Vedoucí práce: Monika Dolejská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bioinformatika; sekvenační metody nové generace (NGS); sekvenování nové generace -- metody; bioinformatics; next generation sequencing -- methods; bakalářské práce; bachelor's theses