Výskyt podmíněně patogenních mykobakterií v životním prostředí a jejich vliv na zdraví člověka a zvířat - Jedlička, Marek (2015)
Netuberkulózní mykobakterie jsou podmíněně patogenní mikroorganismy, jež se běžně vyskytují v prostředí a mohou způsobit onemocnění zvířat a člověka. Jako infekční agens se projevují zejména u imunodeficientních a imunokompromitovaných jedinců, u kterých mohou být původci onemocnění plic, kůže a měkkých tkání, nebo ojediněle může docházet k multi-orgánovému rozšíření infekce. V klinické a laboratorní praxi se v současné době používá mnoho diagnostických metod k jejich detekci. Mezi tyto diagnostické přístupy patří klasická kultivace či molekulárně biologické metody, kterými jsou např. DNA sondy, druhově specifická PCR, nebo genomové analýzy.